Imperiul Natuzzi si-a inceput istoria acum 60 de ani, in atelierul artizanal al pe atunci foarte tanarului Pasquale Natuzzi, acum Pasquale Sr. Un mic-producator cu un start nu foarte diferit de al altora din imprejurimile superbului oras sudic Bari, Senior s-a remarcat rapid prin frumusetea canapelelor imbracate in piele care ieseau din mainile lui si, pe masura ce a extins si a transformat operatiunea dintr-una artizanala intr-una industraiala, si prin flerul cu totul remarcabil pentru afaceri si prin gustul sigur – inconfudabil, dar lipsit de excese – pe care l-a imprimat timp de zeci de ani pieselor Natuzzi. Stilul acesta ar putea fi definit drept un minimalism italian foarte elegant, dar intrucatva low-key, in care accentul se punea pe confortul fara compromis, pe materialele premium si pe calitatea exceptionala a constructiei. 

O adevarata masina de razboi, Pasquale Sr. este in continuare neobosit, dar da dovada de obisnuitul sau simt de prevedere prin faptul de a-si fi pregatit meticulos si atent succesiunea in ultimii ani, trecand treptat fraiele proceselor de creatie ale brandurilor Naztuzzi in mainile talentatului sau fiu, Pasquale Jr. 

Cu toti ochii pe el, Pasquale Jr. a avut inteligenta de a nu intra in competite directa cu creativitatea coplesitor de prolifica a tatalui sau si a facut o prima mutare foarte inspirata: in loc sa incerce sa isi impuna propria viziune, Junior a invitat cateva dintre cele mai cunsocute si unanim-apreciate nume din designul international de obiect si de interior sa semneze colectii-capsula pentru brandul higher-end al casei, Natuzzi Italia, colectii reunite sub conceptul-umbrela de „cerc al armoniei”: acestia sunt Paola Navone, Fabio Novembre, Claudio Bellini (cu care, la drept vorbind, Natuzzi colaboreaza de multi ani, asa cum inainte a colaborat si cu tatal acestuia, Mario Bellini), Mauro Lipparini, Nika Zupanc, Maurizio Manzoni (inca o colaborare mai veche) si Marcantonio. In mod evident, compania a colaborat si inainte cu nume mari ale arhitecturii si designului, cel mai notabil exemplu din trecutul recent fiind colaborarea din 2018 si 2019 cu Marcel Wanders, care a semnat pentru Natuzzi colectiile Oceanographer, Agronomist si Apulian Dandy, ca prime incursiuni in abordarea aceasta noua, care da mai mult loc designului surprinzator in mixul de ingrediente pe care il reprezinta reteta Natuzzi. 

Din aceste noi colaborari s-au nascut un catalog 2020 cu piese cu adevarat superbe, dintre care va prezentam cateva, in chip de amuse-bouche:

Canapeaua Deep, designer Nika Zupanc – fluiditatea liniilor

Inspirata de necunoscutele adancuri ale marii, Deep impresioneaza prin liniile fluide, lipsite de unghiuri si asperitati si prin „carcasa” subtire si cu aparenta dura care incorporeaza pernele adanci si moi, asa cum invaluieste o cochilie stridia.

Canapeaua Dominio, designer Maurizio Manzoni – versatilitatea modulelor

Sistemul Dominio este un joc infinit de posibilitati de combinare a unor module ample, cu forme variate, care permit compozitii foarte diferite intre ele. Se pot alege module cu sau fara brate, cu brate mai subtiri sau mai groase, mai inalte sau mai joase, module de colt cu profil angular sau curbat, module cu linii drepte sau neregulate. Punctul comun? Pernele mari, groase si extrem de confortabile.

Canapeaua Pablo, designer Claudio Bellini – originalitatea detaliilor

Primul nume pe care il asociem automat prenumelui Pablo este invariabil Picasso: asemeni operei inventatorului cubismului, canapeaua aceasta este o suma de detalii originale si combinatii neasteptate. Asa sunt faptul de a inclina toate picioarele unui modul in aceeasi directie, amanunt care creeaza o mica senzatie de vertij, de nefiresc, alaturarea dintre bratele foarte subtiri si pernele foarte groase sau superbele detalii metalice care innobileaza bratele si spatarul.

Patul Briq, designer Claudio Bellini – masculinitatea volumelor

Cu discrete exceptii, paturile Natuzzi – inclusiv superstarurile Dolcevita si Piuma – au un ceva feminin pe care modelul Briq il dezminte vehement, cu tablia sa masiva, formata din blocuri geometrice, si cu partea frontala ca o bara de masina imbracata in piele. Frumusete pura, declinata la masculin.

In ceea ce priveste celalalt brand Natuzzi prezent in Romania prin ClassIN, anume Natuzzi Editions, un nou inceput se simte foarte limpede si aici: gandita multa vreme ca o gama de canapele si fotolii mai accesibile financiar si mai nepretentioase estetic, dar care ofereau confort si calitate remarcabile, Editions si-a innoit in ultima vreme si site-ul, si oferta, adaugand mai multe piese in catalogul pentru living si abordand si mobilierul de dormitor, deocamdata cu trei propuneri de paturi. La nivel estetic, si catalogul Editions mizeaza pe mai multa creativitate si pe un aer mai tanar si mai proaspat. Sa vedem si cateva piese Natuzzi Editions care surprind in cel mai placut mod:

Canapeaua Dalt

Cu linii foarte simple, Dalt iese imediat in evidenta prin contrastul placut dintre volumele ample ale sezutului, bratelor si spatarului si liniile foarte suple ale picioarelor metalice cu profile in „y”. Un joc foarte modern de efecte contrare, corect dozate.

Canapeaua Kartun

Masiva, joasa, extrem de confortabila: Kartun este un sistem modular cu multiple posibilitati de configurare si cu un raport calitate-pret absolut imbatabil. O piesa step-up, perfecta pentru spatii generoase, pe care poti sa pierzi notiunea timpului.

Canapeaua Armonico

Compacta, gratioasa, cu un look cochet aparent necautat, canapeaua Armonico, in fapt o bancheta cu spatar, este o piesa de mare efect vizual, obtinut prin jocul de linii orizontale si oblice si de forme rotunde si dreptunghiulare. O alegere perfecta pentru spatii mai mici si amenajari urban-chic.

Paturile Lunare si Galattico

Aplicand modelul restaurantelor gastronomice frantuzesti, care au in meniu relativ putine feluri de mancare, pe care, insa, le prepara la nivel de excelenta, Natuzzi Editions propune doar trei paturi, care insa sunt perfecte fiecare in felul sau. Dintre ele, Lunare e modern, understated si extrem de practic, cu lada sa de depozitare generoasa, iar Galattico e foarte stylish, cu detalii foarte ingrijite, cum sunt cusaturile pliurilor de pe tablie.

Pana acum, acest „cerc al armoniei” gandit de Pasquale Jr. pare sa fi reusit pariul de a pastra ADN-ul inconfundabil al Natuzzi, dinamizand insa componenta de design si abordand teritorii noi. Abia asteptam sa vedem noutatile pe care Natuzzi le va propune la saloanele de mobilier din 2021, cand speram ca viata isi va regasi firescul, firesc din care face parte si predarea stafetei intre generatii.