Cand vine vorba despre cumpararea unui imobil, importante sunt nu doar de caracteristicile acestuia, ci si localizarea lui. Zona este la fel de importanta ca proprietatea in sine. Bugetul este poate criteriul cel mai evident pentru alegerea zonei, dar nu este nici pe departe singurul si, am spune noi, nici cel mai important.
Re/Max, agentia globala sinonima cu excelenta in domeniul imobiliar si partenerul privilegiat al ClassIN, va propune 7 alte criterii foarte importante, pe care trebuie sa le cantariti cand alegeti zona in care vreti sa va mutati.
1. Stilul de viata
Zona in care cumparati o proprietate trebuie sa se potriveasca cu stilul dvs. de viata. Iubiti linistea, gradinaritul, taraitul greierilor, curtile mari, cu flori si pomi? Atunci veti dori sa evitati centrul aglomerarilor urbane si sa mergeti spre cartierele de case si vile dinspre periferii sau chiar spre comunele limitrofe. Dimpotriva, preferati peisajele urbane si bulevardele largi, marginite de cafenele si buticuri la moda? Atunci un apartament cochet in centru e the way to go. Familiile cu copii mici trebuie sa tina cont si de proximitatea scolilor bune, a spitalelor, a parcurilor si a locurilor de joaca, pe cand pentru „electronii liberi” zonele cu cluburi, terase, muzee si galerii vor fi mai ofertante. Important este sa va cunoasteti cu adevarat si sa nu confundati momentele acelea, pe care le avem cu totii periodic, cand tanjim dupa „dulceata traiului patriarhal” (cum ar spune Toparceanu), cu un stil de viata pe care vi-l doriti cu adevarat si pe care vi-l puteti asuma pe termen lung.
2. Siguranta
Vom strecura printre aceste sfaturi si cate unul evident, care tine de simtul comun, pentru ca vrem sa stim ca am acoperit toate bazele. Cel care urmeaza este exact asta, o chestiune de bun simt: anumite cartiere au o rata de infractionalitate mai mare decat altele. Preturile vor fi mai mici, fireste, dar siguranta este mai importanta decat orice economie. Locuitorii nascuti si crescuti intr-un oras vor sti intotdeauna care sunt zonele rau famate, dar, in mod straniu, acelea nu sunt intotdeauna cele mai periculoase, asa ca nu va multumiti cu „parerea populara”. Puteti contacta Politia locala sau pur si simplu puteti face o documentare pe Internet. Rezultatele s-ar putea sa va surprinda. De exemplu, in Bucuresti se pare ca sectorul cu cea mai mare infractionalitate raportata la numarul de locuitori este Sectorul 1.
3. Poluarea
Probabil ca factorul acesta ar trebui sa figureze mai sus in lista. Desi nu e o noutate pentru nimeni, inca subestimam efectele poluarii asupra sanatatii noastre fizice si psihice – ei bine, da, cerul etern-plumburiu al unei zone puternic industrializate, zgomotul infernal dintr-o intersectie aglomerata sau din apropierea aeroportului, mirosul pestilential din alte zone ne pot afecta si la nivel psihologic, nu doar somatic. De asemenea, studiile care documenteaza potentialul cancerigen si teratogen (cauzator de malformatii) al poluarii chimice sune nenumarate. Astfel, atunci cand alegeti o zona, luati in calcul prezentul, dar si trecutul industrial sau agricol al zonei (unii poluanti pot ramane in sol timp de zeci de ani si pot infiltra panza freatica), asigurati-va ca nu sunt in proximitate surse de poluare majora, de tipul CET-urilor, al crematoriilor si gropilor de gunoi etc. Tineti cont ca uneori, in functie de conditiile atmosferice si de vant, poluantii pot fi transportati la o distanta considerabila. Inainte sa va hotarati asupra zonei, urmariti o perioada datele furnizate de aplicatiile sau site-urile care monitorizeaza calitatea aerului in diferite zone ale orasului in care traiti.
4. Interconectarea
Cat de bine este conectata rutier zona la restul orasului este un factor-cheie. In epoca noastra, timpul este resursa cea mai pretioasa si, din nefericire, nu este una regenerabila. De aceea, orice poate scurta timpul pe care il petrecem in masina sau in mijloacele de transport, pe drumul inspre sau dinspre diferitele puncte focale ale cotidianului nostru, merita pretuit. Ca atare, cand alegeti zona in care va mutati, luati in calcul si cat de bine conectata este la restul orasului – sau doar la acele zone care va intereseaza. Nu va bazati doar pe distanta efectiva dintre zona respectiva si centru, de exemplu, pentru ca uneori lucrurile nu sunt atat de intuitive: un cartier mai indepartat, dar conectat la centru printr-o mare artera, un tunel sau o pasaj suprateran poate fi mai convenabil din punct de vedere al timpului petrecut in transport decat un cartier semi-central prost conectat. Asa ca faceti cateva teste, la ore diferite ale zilei, si vedeti cat dureaza realmente deplasarile.
5. Urgentele
Inca una din categoria no-brainer: accesibilitatea zonei pentru serviciile de urgenta de tipul „salvare”, „pompieri”, „deszapezire” etc. isi dovedete importanta in momentele de criza si e un factor la care uneori nu ne gandim decat tardiv. E totusi unul dintre criteriile esentiale de avut in vedere.
6. Comertul de proximitate
Ne este imposibil sa ne imaginam peisajul urban fara marile centre comerciale de la periferii. Chiar daca ne facem majoritatea cumparaturilor acolo, comertul de proximitate poate reprezenta un plus de confort considerabil. Astfel, oricate alte avantaje ar avea centrul oraselor mari, lipsa supermarketurilor mai mici din unele zone poate fi o neplacere de luat in seama. De asemenea, pietele agroalimentare, care isi recapata popularitatea bine-meritata in randul tuturor claselor sociale, tind sa lipseasca in zonele ultracentrale.
7. Viitorul
In mod evident, un imobil este un bun de folosinta indelungata. Asadar, ar fi ideal daca am putea anticipa evolutia in viitor a zonei pe care o avem in vedere, pentru ca aceasta poate influenta, in bine sau in rau, nu numai confortul nostru, ci si valoarea de piata a proprietatii, in cazul in care vom vrea sa ne despartim de ea la un moment dat. Astfel, merita sa studiati evolutia unei anumite zone din punct de vedere al urbanismului, tinand cont de unde, ce si cat se construieste, ce investitii de infrastructura planuiesc autoritatile, daca exista sau vor exista toate utilitatile orasului, care sunt categoriile demografice pe care le atrage zona, daca tinde sa se „gentilizeze” sau, dimpotriva, sa se deterioreze.
In rezumat, nu exista zona perfecta, dar exista zona potrivita, care nu va fi aceeasi pentru toata lumea, iar gasirea zonei potrivite este, ca in atat de multe alte domenii, o chestiune de autocunoastere si de documentare. Da, sunt multe unghiurile din care trebuie privita problema, dar este una dintre cele cateva decizii foarte importante pe care trebuie sa le luam in cursul vietii, asa ca merita sa ii consacram un pic de timp. Sau puteti lasa lucrurile in seama expertilor Re/Max, care vor gasi cu siguranta locul ideal pentru voi.
Si nu uitati ca, pana la sfarsitul anului, daca semnati o tranzactie prin intermediul Re/Max, beneficiați de o reducere de 20% la mobilierul high-end si la serviciile de interior design furnizate de ClassIN, #homeofinteriordesigns.