Corpuri de iluminat iconice
Un corp de iluminat bine ales poate salva un interior anost, tot asa cum o lustra neinspirata poate distruge munca celui mai bine intentionat designer. Un candelabru opulent va face sa para luxoasa chiar si o incapere cu ziduri de caramida goala, pe cand un corp suspendat cu o forma neobisnuita, haute-couture, ca sa imprumutam un termen din alta zona a designului, va face sa para original chiar si cel mai cuminte interior. Va invitam sa facem o incursiune printr-un arbitrar top 10 al celor mai frumoase, mai spectaculoase si mai usor de recunoscut lustre din ultimele decenii.
Creatie a lui Marcel Wanders, Skygarden este inspirat de tavanele cu stucaturi ale vilelor istorice din Toscana si ascunde o luxurianta gradina suspendata intr-o cochilie de o simplitate extrema. Potrivit designerului, firul rosu care l-a calauzit in crearea superbei piese a fost dorinta de a pune in valoare frumusetea naturala a celor care se asaza in conurile de lumina create de magica gradina.
Ingo Maurer este unul dintre cei mai originali si inspirati designeri de corpuri de iluminat din lume. Neamtul originar din Munchen imagineaza candelabre superbe din obiecte cu totul desprinse de sfera iluminatului. Asa este si seria de candelabre Zettel’z, cu tije pe care sunt agatate foi A5 din hartie japoneza, o parte cu mesaje scrise dinainte si o parte goale, pe care le puteti personaliza cum doriti.
Probabil cea mai cunoscuta creatie a lui Ingo Maurer, insa, este candelabrul Porca miseria! (exclamatie italieneasca intraductibila, care semnaleaza ca s-a produs un dezastru), creat din cioburi de vesela alba, asamblate in asa fel incat sa semene cu o explozie inghetata in timp. O piesa nu doar originala prin materialele folosite, ci si absolut spectauloasa ca realizare – un statement piece pentru pasionatii de design.
O floare de mac cu petalele unduind in vantul puternic care bate in mai prin campiile Normandiei, asa este Papavero Raggiante, creatie a lui Gherardo Frassa pentru Opinion Ciatti. Indiferent ca este in varianta rosie sau in cea aurie, acest corp de iluminat capteaza toate privirile cu senzatia de miscare pe care o imprima spatiului.
Creatiile lui Adriano Rachele se disting printr-o poezie vegetala delicata, pusa perfect in valoare de jocul diafan de lumini si umbre pe care il proiecteaza. Seria Clizia se remarca prin finetea petalelor de Cristalflex, un material tehnologic brevetat de casa italiana Slamp, care combina cristale de sticla cu tehnopolimeri, rezultatul fiind un material foarte flexibil, usor de modelat cu mana si practic incasabil. Ca si florile de heliotrop pe care le evoca, nu exista doua candelabre absolut identice.
Cascade luminoase de ingeri de cristal, fara aripi, coborand intr-o dezordine aparenta spre un pamant cuprins de vraja - asta descrie numele superbei piese create de Nigel Coates pentru Terzani. Explicatiile sunt inutile, imaginile sunt mai elocvente decat orice insiruire de cuvinte. Doritorii unei piese Terzani trebuie sa se inarmeze cu rabdare, insa, realizarea acestor adevarate bijuterii dureaza adesea luni intregi.
Regretata Zaha Hadid a fost o adevarata magiciana a liniilor curbe, a volutelor gratioase si a transparentelor. Un superstar al "arhitecturii mari”, Zaha Hadid a fost egalmente pasionata de designul de obiect, in care si-a transpus cu constanta si cu un succes cu totul remarcabil crezul estetic. Aerul a fost cu siguranta elementul ei, asa cum sugereaza si candelabrul acesta superb semnat pentru Slamp.
Creat in 1969 de Verner Panton, vedeta necontestata a designului scandinav, corpul de iluminat VP Globe este un model de ingeniozitate in “manipularea” luminii: o sfera din acril care incapsuleaza 5 reflectoare din aluminiu polizat manual, suspendate pe lanturi de otel, o bula de lumina, un joc de reflexii care se oglindesc reciproc, cu accente de culoare tonica, pentru un look urban, imposibil de demodat.
Cea mai “batrana” piesa de pe lista noastra, candelabrul creat de Gino Sarfatti in 1958 pentru casa Flos are o cariera remarcabila de peste 6 decenii, dar este departe de a fi demodat. Dimpotriva, candelabrul acesta, adevarat manifest al stilului “mid-century modern”, este mai prezent acum in revistele de arhitectura si in interioarele de designer decat a fost in prima sa tinerete.
Considerata capodopera sa absoluta chiar de catre Enzo Catellani, lustra Fil de Fer este cu siguranta o piesa spectaculoasa: un ghem de sarma de aluminiu care se aprinde in mii de sclipiri feerice. Potrivit in orice ambient, ghemul de lumina arata cu totul spectaculos in interioare opulente sau rustice, adica acolo unde te-ai astepta cel mai putin: marca incontestabila a unui obiect cu adevarat iconic.